Krönika Marit Jenset, generalsekreterare, Neurologiskt Handikappades Riksförbund

När natur och jakt besegrar hinder

Peders liv förändras på en bråkdel av en sekund. Under en motorcykelolycka skadade han sina kotor i ländryggen, L1 och L2, vilket gjorde honom helt förlamad från magen och nedåt.

Peder hade drabbats av en ryggmärgskada. Då gäller det att se livet möjligheter. Att övervinna hinder. För Peder var natur och jakt en central del av livet. Så alla hinder som stod i vägen för att kunna ta del av naturen och för att få jaga måste besegras. Och som Peder säger på sin breda värmländska – ”inget är omöjligt, det tar bara lite längre tid”.

Peders resa har inte varit enkel. Efter ett drygt halvår på sjukhus anlände så Peder till Fryk Center i Torsby för koncentrerad rehabilitering. Han fick lära sig att köra rullstol, ordna toalettbesök och hur han kan träna alla muskler som fortfarande fungerar. Enligt Peder själv handlade det hela tiden om att lära sig allt man behöver för att komma tillbaka i samhället så bra som möjligt. Och motivationen till detta är något som du faktiskt måste bestämma dig för.

Jakt för alla är ett projekt som syftar till att göra jakten tillgänglig alla – oavsett om du har nedsatt rörelseförmåga eller inte.

För Peder är det viktigt att komma ut i skogen och träffa personer med samma jaktintresse. Så när fyrhjulingarna gjorde sitt intåg på marknaden, var Peder snabb med att köpa en. Det har varit räddningen för honom att kunna hålla på med sitt stora naturintresse. Parallellt med det har han hela tiden utvecklat sin skicklighet som jägare. Han deltar i olika former av jakt så ofta han kan, både älgjakt och småviltsjakt. Peder vill uppleva spänningen. Att vid drevjakt få höra hunden springa och skälla och inte veta om det plötsligt ska dyka upp något vilt djur framför en.

Jakt för alla är ett projekt som syftar till att göra jakten tillgänglig alla – oavsett om du har nedsatt rörelseförmåga eller inte. För första gången gick alla Sveriges handikapporganisationer ihop i ett gemensamt projekt förra året, då Jakt för alla initierades av Jägareförbundet. Har man vapenlicens och jaktkort kan man delta som jägare på jakten. Om inte så kan man följa med och se hur det går till att vara ute och jaga, och uppleva gemenskapen runt brasan.

Vi på Neurologiskt Handikappades Riksförbund vill självklart att alla som drabbas av en ryggmärgsskada eller annan neurologisk sjukdom får samma möjligheter som Peder att komma tillbaka, att se livets möjligheter. Men det är långt ifrån verkligheten i dagens Sverige. Vi tror att lösningen på det problemet är kunskap om möjligheter och rättigheter. Kunskap som samlas in och förmedlas via internet eller mellan människa och människa. Här spelar våra diagnosombud specialiserade på ryggmärgskador, rättsombuden vid behov av juridisk rådgivning, vår hemsida, nyhetsbrev samt träffar för ryggmärgskadade, en central roll.


Jaktens betydelse för skogsägarna ökar

Vilt- & skogsvård Det går definitivt att hitta en bra balans mellan skogsbruk och en god miljö för det vilda. Jakt och försäljning av jakträtter har också ökat i betydelse för skogsägare. Det säger Carl Johan Bengtsson vid LRF Konsult i Kristiansstad.

Läs även: “För lite tall ökar viltets skogsskador”


Inspiration

Jaktvapnet – en personlig sak

Med jaktvapen som passar dig och rätt utrustning, blir jakten trevligare och säkrare. Viktigast är att du trivs med ditt vapen så att du får bästa möjliga skottbild.

Inspiration

Jaktvapens lagar och regler

Förutom en giltig jägarexamen krävs det att du klarar dig igenom polisens lämplighetskontroll för att få införskaffa ett jaktvapen.

Resor

Ansvarsfulla jaktresor

Allt fler åker på jaktresa och utbudet växer. Men bilden av jaktresor är omdiskuterad – viltvård eller bara lyxig troféjakt?

Vilt- & skogsvård

Ny teknik på väg för effektivare markberedning

Skogsägare och hela det svenska skogsbruket söker efter bättre ekonomi och bättre miljöhänsyn i brukandet av skogen. Detta gäller även när man ska etablera ny skog efter att den gamla är avverkad.

Inspiration

Tips för en lyckad ripjakt

Mitt i hjärtat av de lappländska fjällen i Luokta-Mavas levande sameland ligger Miekak Jakt, Fiske & Fritidscamp. Här i Europas sista vildmark erbjuds unika möjligheter till vildmarks-, fiske- och jaktupplevelser i väglöst land.

Inspiration

Nyttiga jaktprylar

På denna sida har vi samlat några av höstens viktigaste produkter för landets alla jägare.

Utbildning

Allt fler tar jägarexamen

Förra året tog 11 000 personer jägarexamen. Det är en ökning med tio procent jämfört med åren innan. Var femte var kvinna.

Vilt- & skogsvård

Betesskador för miljarder

Betesskador i skogen innebär stora ekonomiska bakslag för markägarna, både volym- och kvalitetsmässigt. Skadorna efter älg och annat klövvilt kan mycket väl orsaka skogsnäringen förluster i miljardklassen varje år.

Resor

Upplevelser i vildmarken

Få platser kan erbjuda en lika genuin och äkta fjällkänsla som Borgafjäll Hotell Äventyr & Spa i södra Lappland. Här, i en av Europas sista riktiga vildmarker, kan du som jägare eller fiskare få en upplevelse som verkligen toppar det mesta.

Resor

Etisk jakt i Afrika

Troféjakt efter storvilt i Afrika är ett hett debatterat ämne. Men bilden många inte har är hur jakten faktiskt går till och anordnas. Företaget African Adventure arrangerar jaktresor till bland annat Sydafrika och Zimbabwe och lägger stor vikt vid etik och att jakten sköts på rätt sätt.