Jakten – ett sätt att leva

Den jaktintresserade har med största sannolikhet sett honom i någon tv-produktion eller läst någon av hans böcker. Och att säga att han brinner för jakt är en underdrift – Thomas Ekberg lever både med och för jakten.

Fakta

Namn: Thomas Ekberg

Ålder: 51 år

Familj: Fru, sju barn och tre hundar (jämthund, drever och finnstövare).

Yrke: Yrkesjägare, viltvårdare och entreprenör med företag inom jakt och viltvård.

Meriter: Har släppt böckerna Thomas Ekberg – en yrkesjägare, Vilthantering med Thomas Ekberg – Älg och Vilthantering med Thomas Ekberg – Rådjur & dovvilt. Har, tillsammans med fotograf Mikael Jägare, spelat in över 100 tv-program och jaktfilmer och driver hemsidorna jaktlust.com och jaktfilm.se.

Aktuell: Släpper under hösten 2014 boken Vilthantering med Thomas Ekberg – Vildsvin då även den femte säsongen av Jaktlust börjar sändas på TV12.


Yrkesjägaren och tv-profilen Thomas Ekberg är född och uppvuxen i närkiska Pålsboda strax söder om Örebro. Såväl hans pappa som farfar var jägare så steget in i jaktens värld var kort. I dag bor han med sin familj och sina tre hundar på den östgötska landsbygden, med jaktmarkerna alldeles runt husknuten.

– Jakten har alltid funnits där och för mig är det ett sätt att leva. Det är så mycket mer än enbart rekreation, samspelet med hunden eller det ekologiska köttet.

Thomas Ekbergs tv-bana och liv som entreprenör startade i början av 1990-talet då han, tillsammans med fotografen med det passande namnet Mikael Jägare, började producera korta jaktprogram för den lilla lokalstationen TVT i Örebro. När kanalen senare gick i konkurs såldes programmen vidare till TV4:s lokalstationer.

Förutom fyra säsonger med inslag i programserien Jakt & fiske hann det bli två långfilmer och jaktprogram för stationen Kanal Lokal innan den egna produktionen Jaktlust började sändas. Programmet visas nu på TV12 och påbörjar i höst den femte säsongen. Alla hans produktioner finns på sidan jaktfilm.se som han driver parallellt med jaktlust.com, som startades i mars.

 

Det är så mycket mer än enbart rekreation, samspelet med hunden eller det ekologiska köttet.

 

Jaktetik, viltvård och tillvaratagande av djuret är områden som ligger honom varmt om hjärtat och genomsyrar såväl hans arbete som vardag.

– Vi lägger stor vikt vid jaktetiken och är noga med att producera våra filmer och program på ett så snyggt och tidsenligt sätt som möjligt. Vi vill förmedla en grundsyn på jakten och visa på det rekreativa och positiva i naturupplevelsen.

– Jakten är så mycket mer än själva skottet och hur mycket som ligger på paraden efteråt. Vi vill försöka tvätta bort detta och i stället visa på allt annat som är positivt med jakten, som relationen till hunden och hur du tar rätt på och tillagar viltet. För det är inte svårt – däremot väldigt gott och nyttigt.

 

Rätt förvaltning viktigt

Vi kommer in på den ständigt lika aktuella och i många fall infekterade varg- respektive vildsvinsfrågan och hans åsikter om detta.

– Vad gäller vargen så har vi i dag en otroligt stark stam, som påverkar både de boende i vargdistrikten och möjligheten att jaga med hund. Här tycker jag att media har varit svaga och ensidiga i sin bevakning av problemet. Och jag tycker att frågan ska flyttas från EU-nivå till att vi får en mer lokal förvaltning av stammen. Det är ett måste om vi ska behålla en levande landsbygd.

– Vildsvinen tillhör ju vår fauna, även om de varit borta ett tag. Även här krävs rätt förvaltning, kontinuerlig kontroll och kommunikation för att lösa problemet. De är väldigt intelligenta djur, så genom att störa dem ofta och mycket på platser där de inte ska vara och fodra dem i skogen så lär de sig till slut var de får vara. Sedan är det väldigt viktigt att veta vilka individer i flockarna man kan skjuta. Eftersom alfahonorna bland annat styr brunsten för de andra i flocken kan man få väldiga problem om de avlivas.

 

Det är en fantastisk resa som jakten genomgått, men förändringarna är givetvis både på gott och ont.

 

Att dagens jakt skiljer sig en hel del från när Ekberg startade ser han både för- och nackdelar med.

– Det är en fantastisk resa som jakten genomgått, men förändringarna är givetvis både på gott och ont. Jakten är bredare i dag och exempelvis företagsjakt har ökat enormt sedan 1980-talet. Det är positivt att fler får upp ögonen för jakten, men det är samtidigt viktigt att man lär sig jakten från grunden och inte enbart förlitar sig på ny teknik eller själva skjutandet, vilket ofta kan vara fallet.

Han återkommer till vikten av jaktens tre hörnstenar; säkerhet, etik och vilthantering. Att jägaren genom kontinuerlig övning och prov ser till vara en säker skytt, att man lär sig grunderna och ser helheten i jakten samt att man vet hur man tar tillvara på viltet.

– Många jägare har en skrämmande dålig kunskap om hur man hanterar viltet, och ser det som en bisak. Dessa vill bara skjuta och ta hem troféerna. Här skulle jag förespråka mentorår, där man får gå med och lära sig av erfarna jägare. Jag anser att man är en halv jägare om man inte kan ta rätt på det man skjuter.

 

Framtiden för jakten

Ekberg menar att den ökade urbaniseringen är den största faran för jakten. Att vi tappat mycket av kunskapen om vår landsbygd och kulturarv, där jakten varit och är en viktig del. Han menar också att läget i rovdjursfrågan i mångt och mycket kan tillskrivas denna utveckling.

– Det finns lite för många ”balkongekosofer” som lever i ett flower power-tänkande, där alla ska få leva och jakten inte har någon plats. Därför är det väldigt viktigt att göra jakten mer medial och ge en objektiv och rättvisande bild där jägaren inte är någon farlig mördare.

– Men överlag tycker jag att framtiden ser lovande ut. Ett ökat intresse bland både kvinnor och män och att allt fler tar jägarexamen är positivt och ett steg i rätt riktning.

– Och vi får inte glömma att vi är väldigt lyckligt lottade som lever i ett så fantastiskt jaktland som erbjuder så många varierande av typer av jakt och vilt. Så än finns det plats för många fler jägare i vårt land.