Foto: Thinkstock

Jaktresor med nöjen för hela familjen

Resor När det kommer till jaktresor är kanske inte familjen det första man tänker på. Det är en upplevelse man delar med ett fåtal jaktvänner eller jägarkollegor, snarare än med partner och barn. Vi uppmanar er att tänka om och inspireras!

Det går med fördel att kombinera jaktupplevelsen med en spännande vistelse fylld av aktiviteter för hela familjen, för såväl ung som gammal, med eller utan jaktlicens. Och ni behöver heller inte lämna Sveriges gränser för att uppleva den perfekta, jägarkryddade familjesemestern. Här på hemmaplan finns nämligen flera företag som kan erbjuda ett upplägg med god potential att attrahera även den mest kräsna jägaren och dennes eventuella icke-jaktintresserade familj.

Nedan listar vi några av de anläggningar där ni kan njuta av såväl jakt- och naturupplevelser som spa, yoga och mängder av aktiviteter för barnen. Här kan ni utan problem förena fängslande jaktupplevelser med rafflande arrangemang – allt i trevliga miljöer från norr till söder.

 

Joy Event Hunt & Health

I Ljungdalen, i nordvästra Härjedalen, ligger jaktcampen Solviken som arrangerar jaktupplevelser i kombination med hälsa och välmående. Här kan besökaren exempelvis välja mellan olika typer av yoga – inomhus eller ute på fjället när vädret tillåter, meditation, inspirationsdagar, vandringar eller björnsafari.

Jakten som erbjuds kretsar kring ripa och skogsfågel samt hare och älg. I samarbete med Nordic Women Hunting erbjuder anläggningen dessutom ripjakt enbart för tjejer. Möjlighet finns även för fågelhundsträning samt skytteträning.

Ni väljer själva om ni helst bor i timmerstugan med tillhörande vedeldad bastu precis vid sjön Öjön, eller i en kåta mitt i jaktmarken.

 

Jaktupplevelser i kombination med hälsa och välmående.

 

Husby Säteri

Slottet Husby Säteri, strax öster om Söderköping, byggdes redan 1795 och har en lång tradition av att arrangera spännande jakter för såväl privatpersoner som företag.

Ni bor bekvämt i en exklusiv slottsmiljö som erbjuder en lång rad aktiviteter för de familjemedlemmar som väljer bort jaktupplevelsen till förmån för annat. Här finns bland annat spa- och kroppsbehandlingar, bad och vinprovningar för dem som söker avkoppling.

De som är ute efter lite mer fartfyllda aktiviteter kan testa på att åka fyrhjuling eller snöskoter, skjuta lerduvor, spela paintball eller utmana vänner och familjemedlemmar i en tre- eller femkamp.

 

Knistad Herrgård

Mitt ute på den västgötska landsbygden, två timmar med bil från Stockholm, ligger denna herrgård med anor från 1300-talet.

Här finns möjlighet till jakt av älg, gås, kronhjort, bock, rådjur och vildsvin. För den som saknar jägarexamen erbjuds en intensivutbildning med utbildade lärare och egen skjutbana 100 meter från boendet.

För familjens icke-jagande medlemmar finns aktiviteter som golf, tennis, motionsslinga, gokart, lerduveskytte samt karbad och bastu. Kvällens middag avnjuts med fördel på herrgårdens restaurang som är listad i White Guide.

Då Knistad ligger endast sju kilometer från Skövde centrum finns även möjligheter att ta en avstickare för lite shopping. Eller varför inte besöka Arenabadet som utnämnts till Sveriges bästa äventyrsbad tre år i rad? Det är heller inte långt till Skara Sommarland eller den kända och fågelrika Hornborgarsjön.

 

Kåseholms Slott

Kåseholms Slott ligger på skånska Österlen, några kilometer nordost om Tomelilla. Godset, som från början hette Esbjörnstorp, härstammar från 1600-talet och ägs i dag av familjen Jeppsson.

Jakt har länge varit en viktig del av verksamheten och de erbjuder flera olika jaktformer efter vilt såsom råbock, klövvilt, and, hare och vildsvin. Den vackra omgivningen runt Kåseholm inbjuder, förutom jakten, även till promenader, löpning och cykling. I närheten finns dessutom golfbana och badstränder. Österlen är ett smörgåsbord för den kulturintresserade, med ett rikt utbud av aktiviteter, utställningar och sevärdheter.

 

Storhogna Högfjällshotell & Spa

Här i de vackra Vemdalsfjällen, just på gränsen till kalfjället 725 meter över havet, ligger detta prisbelönta spahotell. Här kan hela familjen kombinera fjällinspirerade mat- och sköna spaupplevelser med aktiviteter såväl sommar som vinter.

För de som vill komplettera vinterns skidåkning på längden och utför erbjuds en lång rad arrangemang på snö och is, däribland toppjakt, isfiske, hundspann, isklättring, skattjakt och skotersafari. Även under resten av året erbjuds många mer eller mindre fartfyllda aktiviteter, med alltifrån gokarts- och fyrhjulingsåkning till kanot, ridning och viltsafari. I detta utbud har jakten en självklar plats och företaget ordnar arrangemang efter intresse, däribland älgjakt. Alla aktiviteter sker i samarbete med Klövsjö/Vemdalen Äventyr & Konferens.

 

Vi ser ett ökat intresse och kan konstatera att jaktintresset är på uppgång.

 

Uppgång för jaktintresset

Så möjligheterna till en jaktsemester som verkligen passar hela familjen, inklusive de icke-jagande medlemmarna, är med andra ord mycket goda. Vi tog kontakt med Anders Treschow och Charlotte Mannerson som driver Storhogna Högfjällshotell och Spa, för att höra om deras tankar kring denna form av familjesemester.

 

Hur stort är intresset att åka på jaktsemester med hela familjen hos er?

– Vi ser ett ökat intresse och kan konstatera att jaktintresset är på uppgång. Vi har anordnat jaktarrangemang för både generationsjägare, som far och son eller far och dotter, och för grupper av kvinnor.

 

Vilka är det som väljer att besöka er?

– Våra möjligheter här på Storhogna Högfjällshotell är att vi har ett koncept som tilltalar många jägare och deras familjer som vill kombinera med spa, träning, bekvämt boende och ett prisbelönt kök. Här finns alternativ som gör att familjen kan jaga tillsammans eller genomföra olika aktiviteter under dagen, för att senare förenas vid en god måltid i Vinterträdgården.

 

Vilka typer av jakt är mest populära?

– De jakter vi får flest förfrågningar om är toppfågel- och ripjakt.

 

Har ni några tips till familjer som funderar på en jaktsemester framöver?

– Vi tycker att det är viktigt att anlita någon av våra lokala guider för stöd och inspiration, vilket gäller såväl oerfaren som erfaren jägare. Sedan är god kondition en fördel.Missa inte senaste nytt:

monopaul

Pål Johansson

redaktion@fokusjakt.se