Foto: Thinkstock

Turerna kring vargjakten i Skåne

Vilt- & skogsvård Efter ett stort antal vargattacker i Skåne beslöt Naturvårdsverket om skyddsjakt på varg den 15 augusti. Vargjakten skulle starta den 21 augusti, men dagen innan stoppades den på grund av en överklagan.

Efter det så kallade Junselefallet där en varghanne sköts bara timmar efter det att beslut om skyddsjakt på varg tagits, har Naturvårdsverket sett över sina rutiner. Jakten på vargtiken i Junsele stoppades av Förvaltningsdomstolen efter det att varghannen skjutits. ”Det var inte så lyckat, att hannen redan var skjuten när det blev beslut om stopp i jakten”, säger Göte Hamplin, handläggare på Naturvårdsverket.

Det är föreningen Nordulv som fått gehör på sin överklagan på den skånska vargjakten så att jakten stoppats i väntan på att rätten ska avgöra om den är laglig. Hittills har fem vargattacker registrerats i sydöstra Skåne och 24 får har dödats.

– Bockjakten är ett bra tillfälle att lokalisera vargen och vi tar tacksamt emot observationer. Men jag vill å det bestämdaste varna för att skjuta efter den. Att olagligen skjuta varg straffas i regel med fängelse. Endast jägare som utses av jaktledaren får skjuta vargen, deklarerar Per-Magnus Åhrén, chef på naturskyddsenheten på länsstyrelsen i Skåne, i ett pressmeddelande.Missa inte senaste nytt:

Erik Trulsson

redaktion@fokusjakt.se