Foto: Thinkstock

Tips för en lyckad ripjakt

Inspiration Mitt i hjärtat av de lappländska fjällen i Luokta-Mavas levande sameland ligger Miekak Jakt, Fiske & Fritidscamp. Här i Europas sista vildmark erbjuds unika möjligheter till vildmarks-, fiske- och jaktupplevelser i väglöst land.

En höjdpunkt för jaktentusiaster i stora delar av landet är ripjakten, som pågår mellan den 25 augusti och 15 mars. Nedan listar Emil Sundberg på Miekak sina viktigaste punkter för en lyckad ripjakt.

– Det viktigaste, och bästa, med jakten är arbetet med hunden. Det är till stor del hundarbetet som gör jakten, så det är viktigt att såväl hund som jägare är i god kondition om inte upplevelsen ska förstöras.

En lydig och vältränad hund i full koncentration gör jaktäventyret till det bästa tänkbara. Tänk dessutom på att hundar som går efter ren inte är välkomna i fjällen. Och kom ihåg att enbart tio procent av hemmalydnaden finns kvar när det väl är jakt. Har du ingen egen hund kan en hundförande guide vara att föredra.

– Ta kontakt med seriösa lokala arrangörer som kan markerna innan jakten för tips och råd och behöver ni helikopter finns det flera företag som erbjuder detta. Vi skräddarsyr paketlösningar efter våra kunders önskemål för att jaktupplevelsen ska bli den bästa tänkbara.

Och som avslutande tips nämner Emil Sundberg vikten av riktigt bra skor och några övningstillfällen med lerduveskytte innan man ger sig ut på fjället.Missa inte senaste nytt:

monopaul

Pål Johansson

redaktion@fokusjakt.se