Foto: Thinkstock

Jaktvapnet – en personlig sak

Inspiration Med jaktvapen som passar dig och rätt utrustning, blir jakten trevligare och säkrare. Viktigast är att du trivs med ditt vapen så att du får bästa möjliga skottbild.

Fakta

Ansökan om vapenlicens lämnas till polismyndigheten på den ort du är folkbokförd. För att få jaktvapenlicens krävs att du har avlagd jägarexamen.


Det finns inga regler eller koder om vilket märke du ska välja när du ska köpa jaktvapen. Visst är det ofta så att det kan råda bestämda åsikter i jaktlag om vilka tillverkare som är bra respektive dåliga och vilken typ av jaktvapen och utrustning man ska ha. Men det viktigaste är alltid att du trivs med ditt vapen så att du får bästa möjliga skottbild.

Står du i kast med att köpa jaktvapen för första gången så hör dig för på flera olika håll. Jakt- och vapenbutiker brukar ha några olika vapenmodeller som du kan få låna och provskjuta för att få en känsla om vad som passar just dig. Annars kan det finnas skytteklubbar eller jaktlag där du kan få känna på diverse bössor. Av naturliga skäl kan du inte låna nya vapen från en vapenhandlare för att provskjuta dem, så det är bra att ha en aning om vad du är ute efter när du väl har bestämt dig för ett vapenköp.

För den som börjar från grunden erbjuds ofta hela paket, där du kan köpa vapen, ammunition, vapenskåp och annan utrustning till ett paketpris. Självklart vill handlaren kränga på dig en massa extratillbehör men glöm inte att de är ofta kunniga om vad som kan behövas, så passa på att diskutera dina behov i butiken. Men det är praktiskt att skaffa dig en bild av vad det är du är ute efter innan du kliver in i jaktbutiken.

 

Jaktvapenköpet kan vara förknippat med status och image.

 

Begagnatmarknaden är en mycket bra plats att börja på. ett välvårdat vapen kan hålla mycket länge men priserna är betydligt nådigare. Håll utkik efter vapenauktioner som brukar ha brett utbud av både nyare och äldre vapen, vilka säljs till rimliga priser. Precis som vid bilköp kan jaktvapenköpet vara förknippat med mycket status och image, beroende på vilket vapen du köper. Men den högsta statusen har den som verkligen kan använda sitt vapen korrekt, vare sig det är gammalt arvegods eller ett nyinköpt värstinggevär.

Ammunition 

Vad gäller ammunition har det inte skett några revolutionerande genombrott under det senaste decenniet. Vad som kan vara bra att tänka på är att det är förbjudet att använda blyhagel vid jakt i våtmarker och på jaktbanor för att begränsa andelen bly som sprids i naturen. Då använder man i stället stålhagel, vilket kan kräva en större storlek för att uppnå samma effekt som vid blyhagel. Riktigt gamla hagelgevär klarar inte alltid stålhagel så den typen av jaktvapen bör då alltså undvikas vid till exempel fågeljakt i våtmarker.

Tillbehör 

En teknisk detalj som utvecklas med tiden är sikten. Rödpunktssikten är populära och har fått mer zoom samt bättre batterier. En annan viktig detalj som du inte bör snåla in på är hörselskydd. För den som inte jagar så mycket räcker det med vanliga kåpor, men för lyxliraren finns det hörselskydd med inbyggd mikrofon som både förstärker låga ljud och går att koppla till jaktradio. Det finns även en liten variant som skräddarsys och fästs inne i hörselgången, praktiskt och effektivt.Missa inte senaste nytt:

Erik Trulsson

redaktion@fokusjakt.se