Foto: Thinkstock

Jakthunden fulländar jaktlaget

Inspiration Människans bästa vän har en viktig roll i jakten. Genom att vara generös och tydlig mot din jakthund kan du få gränslös jaktlycka tillbaka.

Även om du själv inte är hundägare finns det en stor chans att du kommer i kontakt med hundar under jakten. Därmed är det viktigt att ha viss grundläggande kunskap om jakthundraser, användningsområden och arbetssätt. I jaktlagen och jaktförordningen ställs krav på att en eftersökshund ska finnas på skottplatsen inom två timmar från en skadeskjutning.

Ska du köpa en jakthund är det en bra början om du har tillgång till både tid och jaktmark. Hundar behöver mycket motion, året om. Alla hundar bör tränas i grundläggande dressyr och detta är en förutsättning för att börja jaktträna. I den grundläggande dressyren ingår moment som att komma på inkallning, lägga sig på plats och gå fot. Det finns många jakthundsklubbar och brukshundsklubbar där du kan jaktträna din hund efter att den har vana av den grundläggande dressyren.

 

Alla hundar bör tränas i grundläggande dressyr och detta är en förutsättning för att börja jaktträna.

 

Det finns ett antal olika jakthundraser som används för varierande sysslor. Drivande hundar ska kunna lokalisera sig fram till den plats där djuret finns för att därefter förfölja det med skall. Den drivande hunden arbetar utan direkt kontroll och bör ha stor jaktinstinkt, men samtidigt vara så pass dresserad att ägaren kan fånga in hunden. Vanliga raser är stövare, drever, beagle, tax och basset.

En ställande hund ska kunna leta upp vilt och genom ståndskall meddela hundföraren var viltet befinner sig. Den ska också kunna hålla kvar viltet på ståndplatsen. Främst gäller detta älg, eftersom älgens instinkt är att stanna kvar och försvara sig om den blir hotad. Exempel på ställande hund är gråhund, karelsk björnhund och laikor, men även jämthund, finsk spets och norrbottenspets. De två sistnämnda är även utmärkta som trädskällare. Ställhundar är även utomordentliga att använda som ledhund, där de under tystnad leder föraren genom spårning eller vindvittring till älgen.

Lämpliga raser för stående fågelhund är engelsk, irländsk och gordonsetter, pointer, vorsteh, liten münsterländer och breton. Deras uppgift är att lokalisera tryckande fåglar för att skrämma upp dem på jägarens kommando. Stötande hundar stöter upp viltet i jägarens närhet. Både fågel och hårvilt kan jagas med stötande hund och lämpliga raser är engelsk springer spaniel, cocker spaniel och retriever.

 

Varje hund är unik och det är upp till dig att lära känna just din hunds karaktärs­ drag.

 

De flesta hundar kan lära sig att apportera och bli viltspårshundar. Vid fågeljakt är det en stor fördel att ha tillgång till apporterande hund, både för att lokalisera skadeskjutet vilt och för att samla ihop allt nedlagt vilt. De mest extrema harhundarna som man vill ha rådjursrena bör man avstå från att använda som viltspårhundar. På samma sätt bör älghundar bara användas för eftersök på älg.

Det är inte lagstiftat att din jakthund ska vara försäkrad, men den förtjänar en bra försäkring. Om hunden blir sjuk eller skadad ska du ta den till en veterinär, och det kan bli till en dyr historia. Om du som hundägare känner att du har råd att stå för dessa veterinärkostnader om det skulle bli aktuellt, är upp till dig. Men en jakthund har rätt till en ordentlig försäkring så att den inte drabbas av ägarens bristande ekonomi vid eventuella veterinärbesök.

Försäkringsbolag erbjuder speciella jakthundsförsäkringar i samarbete med Svenska jägareförbundet. Jakthundförsäkringen gäller för jakthundraser och blandraser med raser av jakthundtyp, och är ofta en färdig paketlösning med marknadens högsta ersättningstak.

Kom ihåg att varje hund är unik och det är upp till dig som ägare att lära känna just din hunds karaktärsdrag. Om inte hunden är glad under jakten är något fel.Missa inte senaste nytt:

Erik Trulsson

redaktion@fokusjakt.se